Tasco, uw partner in Label Print Solutions!

Rillen en perforeren van papier

XtraFinish Multi Air 33 | XtraFinish Multi 33

Wat is rillen of biegen en waarom doen we het?

Rillen of biegen en perforeren Wanneer drukwerk wordt gerild of gebiegd, wordt er machinaal een vouwlijn in uw drukwerk geperst. Dit is nodig bij dikker papier. Normaal gezien gebeurt dit vanaf 170 grams papier, maar bij sommige papiersoorten is het sneller nodig.
Wanneer je bij zwaarder papier niet rilt en je moet dit papier vouwen, kan het drukwerk kleine scheurtjes vertonen op de plek waar je plooit. Zeker bij digitaal drukwerk is dit nodig, doordat de toner op de papiervezels gefixeerd zit lijkt het of het beeld breekt wanneer de papiervezels breken. Bovendien is uw drukwerk veel makkelijker en mooier te vouwen, zowel handmatig als machinaal.

Het verschil tussen een balkril en rotatieve ril

Rillen Voor digitaal drukwerk is een balkril het best geschikt. Bij deze vorm van rillen wordt een balk naar beneden geduwd in een gleuf met het drukwerk ertussen. Dit is de meest betrouwbare manier om digitaal drukwerk te rillen. De papiervezels worden zo gelijkmatig uitgerokken waardoor de toner niet zal breken. Bovendien zijn deze machines vaak eenvoudig en snel te programmeren door de gewenste rilposities op te geven.

Een rotatieve ril is gelijkaardig aan de balkril, maar i.p.v. een balk die naar beneden komt, is het een wieltje dat in de doorvoerrichting van het papier zorgt voor de vouwlijn. Een rotatieve ril wordt meestal gebruikt voor grote volumes offsetwerk te rillen. Deze machines zijn veel sneller, maar de toestellen zijn moeilijker in te stellen waardoor de setup langer duurt. Maar als de machine eenmaal ingesteld is, kunnen grote volumes in geen tijd verwerkt worden.

Wat verstaan we onder perforeren en microperforeren

Perforeren en microperforeren Perforeren van papier is een techniek waarmee d.m.v. roterende mesjes scheurlijntjes aangebracht worden in papier of ander materialen (plastiek, karton, enz.) Deze techniek is dezelfde als bij rotatief rillen of biegen.

Er zijn verschillende perforatiemesjes verkrijgbaar afhankelijk van de gewenste scheurlijn en het te perforeren materiaal. Het meest voorkomend is de microperforatie voor scheurlijnen op normaal 80gsm papier. Andere perforaties worden aangegeven in TPI (Teeth Per Inch), dit zijn het aantal snijtanden die voorkomen op 1 Inch. Desgewenst kunnen mesjes op maat gemaakt worden voor het perforeren van speciale materialen.